7 Sfaturi pentru gatit de la bucatari cu RCUH
Fie ca iubesti sa gatesti sau consideri gatitul o corvoada, un singur lucru e clar: gatirea propriilor mancaruri poate face diferenta dintre o seara minunata sau una plina de discomfort, presarata cu vizite dese la toaleta.
Si asta datorita faptului ca stiind ce contine mancarea ta poti evita ingrediente cu care nu se intelege bine colonul tau. Avantajul gatitului acasa e controlul total asupra mancarii pe care o consumi.
Iata cateva sfaturi venite de la bucatari casinici, ca tine si ca mine, diagnosticati si ei cu boala Crohn sau colita ulceroasa.
1. Gateste fara alimentele declansatoare personale
Mancaruri ce pot provoca unei persoane cu rectocolita probleme serioase s-ar putea sa nu aiba niciun efect negativ asupra alteia. De aceea e foarte greu pentru nutritionisti sa creeze o dieta standard pentru aceasta boala.
Cea mai buna metoda de a gasi mancarurile problema personale e prin procedeul de eliminare – un procedeu prin care alimente precum lactatele sau glutenul sunt scoase din dieta si apoi reintroduse, unul cate unul, pentru a determina cat de bine tolerezi acel aliment.
Prin acest proces poti descoperi ca ar trebui sa eviti carnea rosie, glutenul, lactatele si unele legume precum rosii, ardei, vinete sau castraveti.
Daca vrei sa folosesti aceasta metoda pentru a-ti descoperi propriile alimente declansatoare atunci cel mai bine e sa lucrezi cu un nutritionist. Astfel te asiguri ca nu elimini nutrienti importanti din dieta ta.
2. Mentine totul cat mai simplu
Nu trebuie sa fii Martha Stewart sau Gordon Ramsey ca sa faci mancaruri ce se impaca bine cu cei cu rectocolita sau boala Crohn, si care sunt foarte nutritive in acelasi timp. Multe din retete se pot face intr-o singura oala, facand astfel totul mult mai usor si rapid. Plus, mai putine vase de spalat, ceea ce inseamna mai putin timp petrecut in bucatarie si mai mult timp pentru relaxare.
Iei o oala mai mica, pui orez in ea, cateva cubulete de dovlecel, ardei rosu, piept de pui taiat cubulete, adaugi supa de legume sau apa, putina sare si pui totul la foc. Amesteci din cand in cand, si in 25 de minute mancarea e gata. Simplu si rapid.
Blendeaza tot
Desi foarte nutritive, continutul mare de fibre insolubile din fructe si legume pot cauza destule probleme celor cu rectocolita si boala Crohn. Un mod de a evita acest lucru e sa faci sucuri proaspete din fructe si legume, eliminand astfel fibrele, dar pastrand toti nutrientii atat de benefici organismului.
De asemenea, poti face niste shake-uri / smoothies delicioase folosind un blender de mare viteza. Recomand insa sa fii atent ce ingrediente folosesti pentru aceste shake-uri, mai ales daca esti in puseu activ. Chiar si facute pure, fructele si legumele pot provoca balonari si discomfort.
Recomand sa incepi cu 1-2 banane, si cateva afine, peste care adaugi apa (sau lapte de nuca de cocos), pentru a face un smoothie plin de potasiu si antioxidanti.
Pe masura ce te simti tot mai bine, poti incerca si testa si alte ingrediente.
Consuma doar alimente gatite
Majoritatea celor cu rectocolita sau boala Crohn nu suporta fructele si legumele crude. Daca le coci in cuptor, fierbi in apa sau la aburi, te vei putea bucura de ele fara acele simptome neplacute. Prin gatire, fibrele din legume si fructe sunt descompuse si nu mai provoaca neplaceri unui colon si asa iritat.
De asemenea, fa un efort si mesteca fiecare imbucatura foarte bine, de cel putin 30 de ori. Astfel nu numai ca ajuti stomacul sa depuna mai putin efort in digerarea bucatilor mari de mancare, dar acorzi mai mult timp enzimelor din saliva sa isi faca efectul si sa inceapa sa digere mancarea inainte ca aceasta sa ajunga in stomac.
Tine minte ca unele enzime din saliva nu se gasesc in alta parte din organism, si daca nu mesteci bine si inghiti foarte repede, unele alimente nu se vor digera deloc si vor fi eliminate din organism fara sa aduca niciun beneficiu.
Mai mult de atat, am citit intr-o carte o propozitie care mi-a ramas in minte: stomacul nu are dinti. Asa ca nu ii fa viata mai grea decat ar trebui.
Fii creativ cu substituirile
Daca un anume aliment de baza in dieta rectocolitei si bolii Crohn nu se impaca bine cu sistemul tau digestiv, un pic de creativitate te poate ajuta sa gasesti un inlocuitor bun.
In loc de paste din faina de grau, poti folosi taietei de orez sau paste facute din arrowroot. In loc de lapte de vaca poti folosi lapte de migdale, de orez sau de nuca de cocos (toate fiind alternative foarte bune si delicioase).
De asemenea, poti face paste vegetale, din dovlecei, sau din cartofi dulci, pe care le poti manca in locul spaghettelor traditionale din faina de grau dur.
Am renuntat de mult la pastele traditionale si mananc doar paste din orez. Foarte bune, nu ingrasa (asa tare), si nu baloneaza deloc.
Fii de 2 ori mai atent in timpul puseului
Daca esti in puseu, cu dureri abdominale, sangerari si vizite dese la toaleta atunci ai grija sa iti ajustezi stilul de gatit pentru a face totul mai usor pentru sistemul tau digestiv.
De exemplu, redu cat mai mult cantitatea de fibre din dieta, mai ales fibrele insolubile, care sunt mai grele si nu se descompun atat de usor (sau chiar deloc). Daca iti faci cartofi copti, ai grija sa ii cureti bine de coaja inainte de a-i manca.
Alte surse de fibre insolubile sunt painea integrala, orezul brun, cojile de la fructe si legume, cum ar fi coaja de mar, de castravete sau rosie.
De asemenea, redu cat mai mult sau elimina complet prajirea sau calitul in putin ulei. In schimb, adauga si putin apa, pe langa ulei, in etapa de calire.
Planifica din timp pregatirea meselor
Familia, job-ul sau alte obligatii iti pot face ziua destul de ocupata si plina de activitati. Astfel ca un drum rapid catre cel mai apropiat restaurant fast-food poate parea o idee foarte buna. Insa de regula mancarea de la aceste restaurante nu e chiar potrivita pentru cineva cu rectocolita ulcero-hemoragica sau boala Crohn.
Cu putina planificare si organizare, iti poti pregati mese delicioase si usor de digerat intr-un timp foarte scurt. Poti sa iti pregatesti pranzul cu o noapte inainte. Sau, daca stii ca vei fi foarte ocupat toata sapamana ce va veni, petrece mai mult timp in bucatarie duminica, gateste mesele pentru cina din zilele urmatoare dinainte, pune-le in caserole si baga-le la congelator.
De asemena te poti gandi sa iti pregatesti ingredientele pentru cina cu zile inainte. Toaca, taie, portioneaza toate ingredientele (legume, carne, fructe) de care stii ca vei avea nevoie pentru o cina pentru intreaga familie si pune-le in congelator. Astfel vei avea totul pregatit, scutind timp pretios pentru zilele urmatoare.
Daca ai si tu un sfat sau un truc pentru a face gatitul mai usor si mai placut, te rog lasa u ncomentariu mai jos. Imi face mare placere sa citesc fiecare comentariu.