Diverse

3 Motive Importante Sa Renunti la Gluten Daca Ai o Boala Autoimuna

Suferi de boala Crohn, rectocolita uclero-hemoragica, artitra reumatoida, Lupus sau alta boala autoimuna? Atunci sunt 90% sanse ca glutenul sa stea la baza bolii tale, si continuand sa il mananci nu faci decat sa torni si mai mult gaz pe foc.

Glutenul, o proteina naturala prezenta in anumite cereale, se gaseste acum aproape peste tot, in lumea moderna. Este prezenta bineinteles in alimente pe baza de faina precum paste, paine, dar mai este folosita si ca umplutura in medicamente si suplimente. ca lipici ce ajuta alimentele ce substiuite carnea sa isi metina forma, sau in produse de igiena precum sampoane sau pasta de dinti. Si, din cauza contaminarii accidentale, se gaseste si in cerealele care sunt marcate ca si “fara gluten’.

Un lucru important de mentionat e ca glutenul din zilele noastre nu este acelasi gluten pe care bunicii si strabunicii nostri il consumau. Pentru a crea produse de patiserie cat mai pufoase si apetisante, oamenii de stiinta au create noi specii hibride de grau ce contin forme noi de gluten, care nu se gasesc in niciuna din plantele originale, si asta face ca gogosile si cozonacii nostri sa creasca mai mari si mai pufosi.

De asemena, datorita descoperirii unor noi metode moderne de prelucrare si descompunere a glutenului, acesta se gaseste si in alte produse care in trecut nu contineau gluten, precum mezelurile sau samponul. Aceste doua lucruri inseamna ca nu doar mancam un gluten ce e complet diferit de cel consumat de stramosii nostri, dar mancam si suntem expusi la el cu mult mai mult decat in trecut.

Aceasta proteina modificata si ambigua poate cauza probleme atat pentru sanatatea sistemului digetiv cat si pentru sistemul imunitar, creand mediul perfect pentru progresia bolilor inflamatorii si autoimune. Chiar si pentru cineva care nu sufera de aceste boli, consumul de gluten poate fi periculos pentru sanatate, fiind asociat cu mai mult de 55 de boli.

Asadar, daca suferi de o boala autoimuna sau inflamatorie, sunt multe motive pentru care nutritionistii nu recomanda consumul de gluten. Iata cele mai importante 3 motive.

1. Glutenul cauzeaza un intestin permeabil

Cand mananci gluten, fie ca provine dintr-o felie de paine, dintr-un salam sau din alte sourse ascunse, acesta strabate stomacul si ajunge in intestin unde, conform studiului facut de dr. Alessio Fasano, declanseaza eliberarea zonulinei. Zonulina este o substanta chimica ce trimite semnale celulelor din peretele intestinal sa se deschida, creand permeabilitate intestinala.

Te poti gandi la peretele intestinal ca la o bariera. Vehiculele foarte mici (micronutrientii din mancare) pot trece pe sub bariera fara nicio problema, ceea ce e ok pentru ca asta e si menirea lor. Dar, cand glutenul elibereaza zonulina, aceasta provoaca bariera sa se ridice, lasand vehiculele mari (proteine mari precum glutenul) sa treaca de cealalta parte, vehicule care nu au ce cauta in primul rand dincolo de bariera.In cazul intestinului, vehiculele sunt reprezentate de microbi, toxine, proteine si particule de mancare partial digerate, toate acestea trec de bariera si sunt eliberate in sange.

Aceasta conditie de permeabilitate a intestinului (in engleza: leaky gut) a fost demonstrata de dr. Fasano ca fiind una din conditiile pentru dezvoltarea bolii autoimune. Odata ajunse in sange toate acele toxine, microbi, bacterii si particule de mancare precum glutenul , sistemul tau imunitar le considera periculoase, le trateaza ca pe niste invadatori rauvoitori si creeaza inflamatie pentru a le distruge si a scapa de ele. Ceea ce duce la motivul al doilea pentru care ar trebui sa renunti la gluten.

2. Glutenul cauzeaza inflamatie

Daca suferi de o boala autoimuna inseamna ca, undeva de-a lungul timpului, sistemul tau imunitar s-a transformat intr-un rebel si a inceput sa atace tesuturile corpului propriu. Aceasta schimbare de la un sistem autoimun sanatos intr-unul dereglat nu a fost instantanee, ci s-a produs pe durata a mai multor ani de zile.

Inflamatia e raspunsul normal al sistemului tau imunitar la orice lucru ce pare periculos, fie ca e o taietura, o julitura, un virus sau glutenul din bucata de tort pe care ai mancat-o la ziua de nastere a bunicii care tocmai a implinit 70 de ani.

S-a estimat ca o persoana din 30 au senzitivitate la gluten, iar consumul de gluten cauzeaza inflamatie ori de cate ori il mananca. Mai mult, 99% din oamenii cu senzitivitate la gluten nu au pus vreun diagnostic si nu au niciun habar de aceasta problema, asa ca ei continua sa intretina flacarile inflamatie fara sa stie macar acest lucru.

Cand sistemul tau imunitar creeaza inflamatie incontinuu, ca si raspuns la glutenul pe care il mananci, impreuna cu un instestin permeabil si cu microbi si toxine ce ajung in sange, se produce o inflamatie cronica. Sistemul tau imunitar este acum stresat si nu mai este capabil sa atace agentii patogeni si invadatorii cu precizie. In schimb, el trimite, fara discriminare, valuri dupa valuri de atacuri, intr-o incercare disperata de a nimici invadatorii. Eventual, tesuturile propriului tau corp ajung sa fie afectate de aceste atacuri, si astfel te alegi cu o boala autoimuna.

Singura modalitate prin care ii poti da sistemului tau imunitar pauza de care are nevoie pentru a-si redobandi precizia si pentru a nu te mai ataca pe tine din greseala, e sa elimini glutenul complet. Acest ultim cuvant – complet – e important pentru ca studii recente au aratat cum consumul de gluten poate mari anticorpii de gluten pentru o perioada de pana la 3 luni. Ceea ce inseamna ca daca mananci gluten doar de 4 ori pe an, tu tot te vei afla intr-o stare continua de inflamatie.

3. Glutenul arata ca tesuturile tale proprii

Pe langa permeabilitatea intestinala, glutenul poseda un risc serios celor cu boala autoimuna din cauza unui fenomen numit imitatie moleculara, ce e un caz periculos de identitate gresita.

De fiecare data cand corpul tau e expus unui invadator (virus, bacterie etc.), sistemul tau imunitar memoreaza structura lui pentru a putea dezvolta o aparare perfecta impotriva acelui invadator si pentru a o putea recunoaste in viitor. Din nefericire, acest sistem de recunoastere nu e perfect. Asa ca atata timp cat structura unei molecule se aseamana destul cu cea a invadatorului, sistemul imunitar o inregistreaza ca si daunatoare si o ataca.

Glutenul, care practic e o proteina mare, se intampla sa aiba o structura foarte asemanatoare cu tesuturile corpului tau, in particular ale tiroidei. Daca ai o bola autoimuna, ai un intestin permeabil si cand “bariera e ridicata’ proteine precum glutenul ajung in sange unde sistemul tau imunitar le detecteaza si le ataca.

Sunt si alte proteine alimentare, precum caseina din produsele lactate, care au o structura moleculara asemanatoare cu a glutenului. Din cauza acestei similaritati, cand mananci lactate organimsul tau poate se fie confuz si sa creada ca ai mancat o farfurie de paste si sa declanseze o reactie imuna.

De aceea, daca suferi de o boala autoimuna sau inflamatie cronica, cel mai bun lucru pe care il recomanda nutritionistii e sa renunti la gluten 100% cat mai repede posibil. Daca vei continua sa consumi gluten, bariera ta va fi mereu ridicata, sistemul tau imunitar va continua sa considere tesuturile sanatoase cu invadatori si sa le atace, iar organismul tau va ramane intr-o stare permanenta de inflamatie cronica.

Renuntarea la gluten, impreuna cu o dieta echilibrata, s-ar putea sa fie exact ceea ce ai nevoie pentru a recapata controlul asupra bolii si a scapa de toate simptomele.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gaby
Gaby
4 years ago

Trebuie sa renunti si daca nu ai intoleranta la gluten?