Supa Crema de Dovlecei cu Cartofi
O reteta care nu iti ia mai mult de 25 de minute sa o pregatesti, cu tot cu gatire. Foarte nutritiva datorita dovlecelului care contine cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu.
Ca sa iti dai seama cat de bogati sunt în vitamine şi oligoelemente, e de ajuns sa spun că trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu.
Poti folosi atat dovlecelul de culaore verde deschis, verde inchis sau galben, dupa preferinte. Important e sa ii speli bine si sa nu ii decojesti, deoarece in coaja se afla cele mai multe vitamine si minerale.
Ingrediente
- 1-2 dovlecei (aprox 750 grame)
- 100 de grame de ceapă (2 cepe mijlocii)
- 1 cartof (~150 de grame)
- 2 căței de usturoi (optional)
- 2 tije de țelină apio
- 1 legatură mare de pătrunjel verde
- 2 foi de dafin proaspete (dacă nu aveți, una uscată)
- 1 lingură de ulei
- 30 de grame de unt 80%
- 500 ml. supă concentrată de pui
- sare
- opțional: flori de dovlecei, 1 ou mic (sau 1 albuș crud), 1 lingură de făină, ulei pentru prăjit
Mod de preparare
1. Dovlecelul se spală bine pe coajă cu un burete de bucătărie aspru și se clătește în câteva ape reci, mai ales că îi vom păstra coaja, care va da culoare și consistență cremei noastre. Se taie pe lung dovlecelul și se scobesc semințele cu o lingură (daca dovlecelul e mai tanar atunci nu vei avea seminte). Semințele se aruncă.
2. Se taie dovlecelul pe lung și apoi în cuburi.
3. Se curăță și se spală bine cartoful, apoi se taie rondele sau cubulețe. Ceapa și tijele de țelină se curăță și se toacă mărunt și, daca folosesti si usturoi, acesta se zdrobește.
4. Într-o cratiță se încinge uleiul, se adaugă untul și când se topește, se adaugă ceapa, țelina și usturoiul, împreună cu un praf de sare. Se călesc legumele pe foc mediu până încep să se înmoaie și se adaugă cartoful.
5. După 2 minute se adaugă în cratiță cuburile de dovlecel și se mărește focul, amestecând din când în când timp 2-3 minute, cât să scadă puțin dovleceii. Se adaugă în cratiță supa de pui (dacă nu aveți, se poate pune și apă, dar preparatul va fi mai puțin gustos) și frunzele de dafin. Se pune capacul și se fierbe până când dovleceii și cartofii se înmoaie bine.
Chiar la final, se adaugă în supă pătrunjelul verde (nu e nevoie să fie tocat, doar spălat bine). Se trage supa de pe foc și se mixează cu blenderul până când obținem o cremă fină (dacă ați folosit frunză de dafin uscată, îndepărtați-o înainte de a băga blenderul în supă).
Se trece supa prin sită ca să se îndepărteze eventualele fibre și e gata de servit, după ce se potrivește gustul cu sare și piper.
Se poate servi cu orice fel de crutoane, saleuri etc.
Multumesc Laurei de la www.retetecalamama.ro pentru aceasta reteta.