Probioticele sunt acele microorganisme vii (bacteriile bune) ce alcatuiesc flora intestinala atat de benefica organismului. In corpul nostru traiesc aproximativ intre 400 si 500 de tulpini de bacterii care alcatuiesc flora benefica a organismului. Aceste microorganisme se gasesc pe piele, in tractul uro-genital, la nivelul cavitatii bucale si a cailor respiratorii superioare si, in numar mare, la nivel intestinal.
Regleaza tranzitul intestinal si cel mai important, ajuta la limitarea si reducerea simptomelor asociate cu rectocolita, colita ulceroasa si colon iritabil. De asemenea, probioticele sunt implicate in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic si biotina si ajuta organismul sa se detoxifice de substante nocive precum amoniacul, colesterolul sau excesul de hormoni.
Rolul lor este unul foarte important:
Principalele si cele mai cunoscute efecte benefice ale probioticelor sunt:
Efectele benefice mai putin cunoscute sunt :
Majoritatea bacteriilor benefice din corpul nostru, care asigura echilibrul florei intestinale, provin din doua familii denumite Lactobacillus si Bifidobacterium. Ele sunt prezente in organismul nostru inca din prima zi, fiind transmise de la mama la copil prin nastere si alaptare.
Ulterior, aceste bacterii pot fi gasite in diverse alimente, precum: iaurt, chefir, lapte batut, produse lactate fermentate (cas, cascaval, branza de vaci), lapte de soia, ciocolata neagra, varza murata etc.
Si legumele sunt o sursa excelenta de probiotice, cum ar fi:
Insa probioticele gasite in alimente sunt in cantitate mica, si atunci cand apar dezechilibre ale florei intestinale, sunt recomandate suplimente cu probiotice, disponibile in farmacii.
Diferenta dintre probioticele naturale, din alimente, si cele din farmacii este ca formele farmaceutice ale probioticelor (capsule, pudre etc.) combina mai multe tipuri de probiotice, din tulpini diferite, care lucreaza impreuna la functionarea corecta a sistemului digestiv si a celui imunitar.
Nu toate probioticele au acelasi efect insa, si este important sa vorbesti cu doctorul tau inainte de a lua orice fel de supliment nutritiv ce contine probiotice. El iti poate spune ce tip de probiotic e bun pentru tine si ce doza e recomandata.
Cand alegi un probiotic de pe piata e bine sa te uiti pe ambalaj, si sa urmaresti daca afiseaza:
1. Numarul, tipul si numele complet al tulpinii.
Fiecare tulpina are un anumit efect, si de aceea e important sa alegi produsele care specifica numele complet al acesteia. E bine sa stii ca fiecare familie de bacterii benefice (Lactobacillus si Bifidobacterium) are tulpini specifice care ajuta probioticele sa supravietuiasca mediului acid din stomac si in prezenta bilei.
Tulpina este de obicei semnalata pe eticheta printr-un cod format dintr-o litera (sau grup de litere) si un numar. De exeplu, Lactobacillus acidophilus are codul La-14. Aceste coduri se pot gasi pe site-uri de specialitate.
2. Conditiile de pastrare. Acest lucru e important pentru ca unele tulpini trebuie pastrate doar la frigider.
3. Daca produsul contine si prebiotice, pa langa probiotice. Si ce fel de prebiotice (FOS, GOS, inulina)
4. Daca produsul ofera protectie enterica. Asta inseamna ca asigura supravietuirea probioticelor pana cand ajung in intestin, indiferent daca le iei inainte, in timpul sau dupa masa.
Prebioticele, pe de alta parta, sunt carbohidrati nedigerabili care au un singur rol: de a hrani probioticele si de a ajuta dezvoltarea coloniilor de bacterii si de a sustine avansarea lor pana in intestinul gros. Pe langa asta, ele ajuta si la descompunerea alimentelor digerate si asimilarea nutrientilor.
Sunt doua tipuri de prebiotice
De aceea, pentru a beneficia la maxim de proprietatile probioticelor, este bine sa le asociezi cu prebiotice, deorece acestea cresc eficienta probioticelor si mentin beneficiile lor pana la nivelul colonului.
Produsele care contin ambele substante se numesc simbiotice. Asocierea celor doua poarta denumirea de simbiotic si este optiunea cea mai potrivita atunci cand se doreste o repopulare optima a florei.
Specialistii de la Mayo Clinic sustin ca asocierea probioticelor cu prebioticele te vor ajuta la:
Mai mult, conform unui studiu efectuat de Jurnalul American de Nutritie in anul 2007, probioticele si-au demonstrat efectul asupra eliminarii simptomelor bacteriei Helicobacter Pylori, responsabila pentru gastritele cronice, ulcerele duodenale si formelor de cancer gastric. Aproximativ 40% din populatia europeana sufera de infectia cu Helicobacter Pylori, care afecteaza mucoasa peretelui stomacului uman si care, de regula, se trateaza prin administrarea unor doze soc de antibiotice.
Mai jos am inclus produsele pe care le-am incercat eu de-a lungul timpului si care m-au ajutat cel mai mult in reducerea simptomelor rectocolitei si nu numai. Am incercat si altele, dar acestea sunt cele care au avut efectul cel mai puternic.
Tine minte insa ca fiecare organism e diferit, si ce mi-a facut bine mie s-ar putea sa iti cada rau tie. De aceea iti recomand sa il intrebi pe doctorul tau ce probiotice iti recomanda, pe care din cele enumerate mai jos le poti incerca, si abia apoi sa incepi sa le iei.
Acest produs contine 8 tulpini patentate: 4 tulpini de Lactobacili, 2 Bifidobacterii, 1 Lactococus si 1 Pediococus, si este stabil la temperatura camerei. Ceea ce pt mine era un convenient. Se gasesc in pachet de 60 de capsule sau 15. Recomand varianta de 60, o sa iti ajunga pt o luna de zile. Pentru test binenteles ca poti lua o cutie de 15 capsule, ca sa vezi cum te simti de la ele.
Printre beneficii se numara:
2. Jarro Dophilus + FOS
Acesta este de fapt un simbiotic, deoarece contine atat probiotice cat si prebiotice (FOS). Contine insa mai putine tulpini – 6 tulpini patentate: 4 Lactobacillus si 2 Bifidobacterium. Fiecare capsula contine 3.4 miliarde de bacterii benefice care ajuta la o repopulare optima a florei intestinale. Plus, are un adaos de fibre solubile (fructo-oligozaharide) care potenteaza efectele bacteriilor inclusiv la nivelul colonului.
Se gaseste in varianta de 100 capsule sau 60 de capsule si se pastreaza doar la frigider. Le poti gasi pe site-ul secom.ro (sau alte farmacii online)
Dintre cele doua (EPS si FOS), pe mine m-au ajutat cel mai mult varianta EPS. Cele cu FOS nu imi cadeau bine, dintr-un anume motiv. Iti recomand sa incerci cu unul din ele, vezi cum te simti, si daca nu e ok, incearca si cealalta varianta.
3. Bio-kult
Bio-kult este probioticul pe care il iau la momentul actual, si ma simt foarte bine cu el. Ma ajuta mult la reducerea balonarii, reducerea durerilor abdominale, o digestie mult imbunatatita, mentinerea unui ten curat (fara cosuri sau alte probleme).
Contine 14 tulpini de bacterii vii si cel putin 2 miliarde de organisme vii / capsula.
Vine in pachet de 60 de capsule care ajunge pentru o luna de zile. Daca te simti foarte rau si esti in puseu, recomand sa iei 4 capsule pe zi, distribuite de-a lungul zilei. (spre exemplu 2-1-1).
Mai multe detalii despre produsele Bio-kult poti gasi pe site-ul lor: bio-kult.ro
4. VSL#3
VSL#3 este un probiotic de care putina lume a auzit, insa este unul din cele mai bune pentru cei care sufera de rectocolita ulcerativa, boala Crohn sau sindromul colonului iritabil.
Spre deosebire de celelalte produse, VSL#3 contine 450 miliarde de bacterii lactice si bifidobacterii vii din 8 tulpini diferite: Streptococcus thermophilus, bifidobacterii (B. breve, B. longum*, B. infantis*), lactobacili (L. acidophilus, L. plantarum, L. paracasei, L. delbrueckii subsp. bulgaricus**)
In combinatie cu medicamentatia primita de la doctor, VSL#3:
Rezultatele unor teste clinice sugereaza faptul ca VSL#3 are potential clinic in tratarea colitei ulcerative active, in forma usoara sau moderata. Este foarte bun ca si medicamentatie de intretinere pentru cei cu boala in remisiune.
Mai mult, au fost facute teste care au aratat ca VSL#3, in combinatie cu balsalazida (un derivat al mesalazinei) a fost mult mai eficient decat dozele standard de mesalazina sau balsalaizda. (sursa: ncbi.nlm.nih.gov)
Un alt studiu, de data aceasta facut pe copii cu colita ulcerativa, a aratat ca dupa 4 saptamani de terapie cu steroizi combinata cu VSL#3 sau placebo, 92.8% din cei din grupul VSL#3 au intrat in remisie. Doar 34.5% din cei din grupul placebo au reusit sa obtina remisiunea bolii. (sursa: badgut.org).
Personal nu am luat acest probiotic, asa ca nu pot spune exact ce efecte are si cum m-am simtit cu el. Dar cred ca merita incercat, chiar daca e mai scump un pic. Se gaseste sub forma de plicuri care se dizolva in apa, iaurt, suc de mere etc. (cate 1-2 plicuri pe zi).
Daca ai incercat deja vreunul din aceste produse, sau ai incercat altele care pentru tine au avut beneficii, te rog lasa un comentariu mai jos. Sunt curios sa aud experienta ta si parerile tale.
Leave a Reply