Colita

Ce este rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH)?

Rectocolita ulcero-hemoragica este o inflamatie cronica a colonului, mai exact a mucoasei acestuia, ce se caracterizeaza prin eliminari de mucus si sange asociata cu diaree si dureri abdominale.

A nu se confunda cu sindromul colonului iritabil sau boala Chron. Amandoua se aseamana cu rectocolita, insa colonel iritabil e ceva mult mai usor, si de regula se vindeca usor cu o dieta stricta tinuta timp de cateva luni.

Sora mea a avut colon iritabil, a tinut regim cateva luni, insa acuma nu mai are problem, si mananc aproape orice. Spun aproape pentru ca a decis sa manance cat mai natural posibil si cat mai putine alimente procesate (cum ar fi cremwursti, salam si chestii de genul acesta). Netratat, colonel iritabil se poate transforma in rectocolita hemoragica.

Boala Chron se aseamana destul de mult cu rectocolita, iar singurul care poate pune un diagnostic exact e doctoral gastroenterolog. Diferenta dintre cele doua e ca boala Chron poate afecta orice portiune a tubului digestiv si poate fi raspandita in profunzime, in timp ce colita ulcerative de obicei afecteaza doar mucoasa colonului si rectului.

Diferentele dintre cele doua boli sunt destul de mici, si daca esti interest, poti citi mai multe despre ele in acest articol – http://www.procto.ro/boala-crohn-rectocolita-ulcero-hemoragica/

Care este cauza RCUH?

Cauza acestei boli este inca necunoscuta. Doctorii la care am fost eu spun ca e pe baza de stress, sau un moment in viata mai agitat.

Eu sunt genul de persoana care nu se prea exteriorizeaza, si tin mult in mine. Si cred ca acest fapt, impreuna cu divortul parintilor mei si toate certurile de pe atunci au contribuit la aparitia bolii.

La mine boala a aparut prin mai 2004, desi in acel an nu a fost nimic mai agitat in viata mea, niciun fel de stress. Deci, nu pot spune exact ce a cauzat boala, in cazul meu.

O alta cauza a RCUH, cel putin teoretica, e faptul ca sistemul imunitar propriu considerea colonel un obiect strain si il ataca, cauzand acele ulceratii, sangerari si restul de simptome.

Pana nu se va afla cauza exacta a acestei boli nu cred ca va exista un remediu care sa vindece boala 100%.

Tot ce putem face in momentul de fata e sa o tinem sub control, sis a nu o lasam pe ea sa ne controleze viata.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
jarnea
jarnea
10 years ago

nu se stie nu se cunoaste nimic colonul iritabil, cauze necunoscute , rectocolota cauze necunoscute si alte mii de boli, dam bani degeaba unor indivizi care nu ne vindeca doar ne vand medicamente inutile.