Tratamente Alopate

Terapii medicamentoase pentru RCUH, in functie de progresia si gravitatea bolii

Medicamente anti-inflamatorii

Medicamentele anti-inflamatoare sunt adesea primul pas in tratamentul bolii inflamatorii intestinale. Ele includ:

Aminosalicilați.
Sulfasalazina (Azulfidina) poate fi eficienta in reducerea simptomelor de colita ulcerativa, dar are o serie de efecte secundare, inclusiv probleme digestive si dureri de cap. Anumiti 5-aminosalicilați, inclusiv mesalazina (Asacol, Lialda, Rowasa, Canasa, altele), balsalazidă (Colazal) și olsalazină (Dipentum) sunt disponibile în ambele forme orale și clismă sau supozitoare, in functie de zona de colon care este afectata. Rareori, aceste medicamente au fost asociate cu probleme renale si ale pancreasului.

Corticosteroizii
Aceste medicamente, care includ prednison si hidrocortizon, sunt în general rezervate pentru colita ulcerativa de la moderata pana la severa, care nu raspunde la alte tratamente. Ele sunt administrate oral, intravenos sau prin clismă sau supozitoare, în funcție de locația afectată.

Corticosteroizii au numeroase efecte secundare, inclusiv o fata umflata, parul facial excesiv, transpirații nocturne, insomnie si hiperactivitate. Mai multe efecte adverse grave includ tensiune arteriala, diabet zaharat, osteoporoză, fracturi osoase, cataracta, glaucom si risc crescut de infecție. Ele nu sunt de obicei administrate pe termen lung.

Imunosupresoare

Aceste medicamente reduc, de asemenea, inflamatia, dar ele fac acest lucru prin suprimarea răspunsului sistemului imunitar, de unde incepe procesul de inflamare.

Pentru unii oameni, o combinație a acestor medicamente funcționează mai bine decât de un singur medicament. De asemenea, corticosteroizii poate fi utilizati cu un imunosupresoare – corticosteroizi pot induce remisie, in timp ce imunosupresoarele pot ajuta la menținerea ei.

Medicamentele imunosupresoare includ:

Azatioprină (Azasan, Imuran) și mercaptopurină (Purinethol, Purixam). Acestea sunt cele mai utilizate imunosupresoare pentru tratamentul bolii inflamatorii intestinale. Trebuie să urmeze îndeaproape cu medicul supervizor și trebuie efectuate analizele sanguine în mod regulat pentru a căuta efecte secundare, inclusiv efectele asupra ficatului și pancreasului. Reacții adverse suplimentare includ rezistența la infecții și o mică șansă de a dezvolta cancer, cum ar fi limfom si cancer de piele.

Ciclosporina (Gengraf, Neoral, Sandimmune).

Acest medicament este în mod normal rezervat pentru persoanele care nu au raspuns bine la alte medicamente. Ciclosporina are potențialul de reacții adverse grave, cum ar fi probleme la rinichi si leziuni hepatice, convulsii, și infecții letale, și nu este pentru utilizarea pe termen lung. Există, de asemenea, un risc mic de cancer, deci medicul trebuie instiintat daca ati fost anterior diagnosticat cu vreo forma de cancer.

Medicamente Biologice

Infliximab (Remicade), adalimumab (Humira) și golimumab (Simponi).

Aceste medicamente, numite factorul de necroză tumorală (TNF) -alfa inhibitori, sau “Biologice,” lucreaza prin neutralizarea unei proteine produse de sistemul imunitar. Ele sunt pentru persoanele cu boala moderata pana la severa, care nu raspund sau nu pot tolera alte tratamente. Persoanele cu anumite condiții nu pot lua inhibitori de TNF-alfa.

Tuberculoza și alte infecții grave au fost asociate cu utilizarea de medicamente imunosupresoare. De asemenea, aceste medicamente sunt asociate cu un risc redus de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfom si cancer de piele.

Vedolizumab (Entyvio).

Acest medicament a fost recent aprobat pentru tratamentul de colita ulcerativa pentru persoanele care nu răspund sau nu pot tolera Biologice si alte tratamente. Acesta acționează prin blocarea celulelor inflamatorii de a ajunge la locul infecției. Este, de asemenea, asociat cu un risc redus de infectie si a cancerului.

Alte medicamente

Posibil să aveți nevoie de medicamente suplimentare pentru a gestiona simptome specifice de RCUH. Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza mediamente fara prescriptie. El sau ea va poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele:

  • Antibiotice. Persoanele cu colita ulcerativa care prezinta febre vor avea, probabil, nevoie de antibiotice pentru a ajuta la prevenirea sau controlul infecției.
  • Medicamente anti-diareice. Pentru diaree severă, loperamida (Imodium) poate fi eficace. Utilizați medicamente anti-diareice cu mare precauție, insa, deoarece acestea pot crește riscul de megacolon toxic.
  • Analgezice. Pentru durere ușoară, medicul poate recomanda acetaminofen (paracetamol, altele) – dar nu și ibuprofen (Advil, Motrin IB, altele), naproxen sodiu (Aleve, Anaprox) și diclofenac sodic (Voltaren, Solaraze), care pot agrava simptomele și pot crește severitatea bolii.
  • Suplimentele de fier. Dacă aveți sângerări intestinale cronice, s-ar putea dezvolta anemie deficit de fier și să fie administrat suplimente de fier.

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate adesea elimina colita ulcerativa. Dar asta înseamnă, de obicei, eliminarea întregului colon si rect (proctocolectomie).

In cele mai multe cazuri, acest lucru implică o procedură numită anastomoza ileoanala(J-pouch) care elimină necesitatea de a purta un sac pentru a colecta scaun. Chirurgul tău construiește o pungă de la sfârșitul intestinului subțire. Punguța este apoi atașata direct la anus, permițându-vă să expulzeze deșeurile relativ în mod normal.

In unele cazuri, o pungă nu este posibilă. In schimb, chirurgii creaza o deschidere permanentă în abdomen (stomă) prin care trece scaunul si se colecteaza într-o pungă atașată.

Supravegherea cancerului

Va fi nevoie de un screening mai des pentru cancerul de colon, din cauza riscului crescut al dumneavoastra. Orarul recomandat va depinde de localizarea bolii si de cat de mult timp ati avut-o.

În cazul în care boala dumneavoastră implică mai mult decât rect, va necesita colonoscopie de supraveghere fiecare la doi ani. Veți avea nevoie de o colonoscopie de supraveghere care începe cât mai curând la opt ani de la diagnosticare, dacă este implicata majoritatea colonului, sau 10 ani, în cazul în care numai partea stanga a colonului este implicata.

În cazul în care, în plus față de colita ulcerativa aveți o afecțiune rară numită scleroza colagena, va trebui să înceapă supravegherea prin colonoscopie in primii doi ani după ce ati fost diagnosticat cu colita ulcerativa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Oana
Oana
2 years ago

Buna seara,
Ati urmat terapia biologica? Cum va simtiti? Sunt diagnosticata de 2 ani cu UC si deja ma gandesc la biologic. Salofalk nu isi face efectul, iar corticosteroizii par sa aiba efecte secundare mai mari decat beneficii.

Oana
Oana
2 years ago
Reply to  Vio

Buna, Vio. Multumesc pentru raspunsul rapid. Ma bucur sa aud ca esti bine. Si eu folosesc VSL 3 impreuna cu Salofalk, a fost ok cateva luni, apoi am recazut. Il voi folosi in continuare, oricum. Am cumparat cartea ta inca de anul trecut. Am renuntat la gluten si lactoza si intr-adevar se vad efectele pozitive. Poti sa imi spui la cati ani de la diagnostic ai luat imuran? Ce efecte adverse ai avut?