Cum sa inversezi boala ta autoimuna cu vitamina D
Principala functie a sistemului imunitar este sa apere organismul impotriva agentilor invadatori straini, precum virusi sau bacterii. Mecanismele noastre de aparare sunt formate din celule albe specializate si organe ce ataca direct acesti invadatori si produc anticorpi care sa lupte impotriva infectiei.
Dar uneori, sistemul imunitar devine superactiv si ataca celulele, tesuturile si organele sanatoase ale corpului, in loc de virusi si infectii. Practic, sistemul imunitar nu poate face diferenta intre corpul tau si corpuri straine.
Cand apare aceasta reactie, de regula se numeste autoimunitate.
Bolile autoimune sunt disfunctii complexe ale sistemului imunitar ce includ un dezechilibru al celulelor imunitare Th1, Th2 si Th17. Ce inseamna mai exact asta?
Limfocitele sunt un tip de celule albe numite celule T-helper (T-ajutatoare). Celulele T-helper sunt impartite in Th1 si Th2.
Acum, boala autoimuna se dezvolta dintr-un raspuns imun anormal in corp atunci cand exista un dezechilibru intre celulele Th1 si Th2 si mesagerii chimici pe care acestea le elibereaza.
La oamenii cu boli autoimune, exista de obicei o prezenta dominanta fie a celulelor Th1, fie Th2.
Debutul unei boli autoimune poate fi declansata de gluten, produse lactate, sindromul intestinului permeabil (leaky gut syndrom), infectii, stres cronic, si deficienta de vitamina D.
Acum, pe langa beneficiile sale nenumarate, vitamina D este in acelasi timp un manipulator puternic al raspunsului imun in corpul tau.
O deficienta a vitaminei D – mai mica de 30ng / ml in sange – este asociata cu cresterea susceptabilitatii la infectii si autoimunitate.
Iata cum se intampla toate acestea.
Multe tesuturi din corp, incluzand creierul, intestinul, tesutul mamar, pancreasul, maduva osoasa, scheletul muscular, si celulele imunitare, exprima receptorul vitaminei D (VDR – Vitamin D Receptor) – o proteina responsabila pentru detectarea vitaminei D.
VDR, odata activat de vitamina D, formeaza un complex ce isi gaseste drumul spre nucleul celulei si ADN-ul ei. Aici, anumite gene sunt activate ca sa produca proteine pentru diferite functii in organism.
Vitamina D poate impulsiona sistemul imunitar, si in acelasi timp poate controla acea sectiune a sistemului imunitar ce se ocupa de autoimunitate.
Pentru a preveni un raspuns autoimun, vitamina D controleaza celulele Th1 si Th2, celulele albe din sange care sunt programate sa atace celulele si tesuturile corpului tau, cauzand astfel un raspuns autoimun.
Un nivel scazut al vitaminei D a fost legat de boli autoimune, incluzand boala Hashimoto a tiroidei, scleroza multipla, artrita reumatica, diabet, boala inflamatorie a colonului, boala Sjogren, si lupus sistemic.
Daca te confrunti cu oricare din aceste afectiuni dominate de Th1, e timpul sa iti masori nivelul de vitamina D din sange.
Studiile au aratat ca un nivel de 30ng/ml sau mai jos al vitaminei D te poate expune la un risc major de a dezvolta o boala autoimuna sau poate preveni recuperarea/vindecarea unei astfel de boli.
Asa ca, pentru a te recupera si elimina o boala autoimuna, trebuie sa iti urci nivelurile de vitamina D din sange pana la 60 – 90 ng/ml. Aceasta este intervalul terapeutic pentru normalizarea disfunctiei imune observata in afectiunile dominate de Th1.
Pentru a face acest lucru, incepe prin eliminarea alimentelor ce contin gluten si a tuturor produselor lactate. Apoi, mareste expunerea la soare, si mananca alimente bogate in vitamina D, precum somon, sardine, ulei de ficat de cod, creveti, oua. Si in ultimul rand, apeleaza la suplimente cu vitamina D.
Daca nivelurile tale de vitamina D sunt sub intervalul recomandat, doza zilnica recomandata e de 4-5000 Unitati Internationale (UI) de vitamina D3; zilnic pt adulti si 2000 UI pentru copii.
Dupa ce ai suplimentat timp de 2 luni de zile, e timpul sa iti masori din nou nivelul vitaminei D. Daca inca se afla sub 60 ng/ml, mareste doza cu 2000 UI si apoi testeaza din nou dupa 2 luni pana cand ajunge in acel interval terapeutic de 60 – 90 ng/ml.
Vitamina D este solubila in grasime, si de aceea e indicat sa o administrezi cu mancare. Daca ai probleme cu intestinele, intestin permeabil, te stii ca ai o senzitivitate la gluten, sau, ai avut colecistul scos, atunci e recomandat sa iei enzime digestive pentru a ajuta la digerarea mancarii si la absorbita vitaminei D.
Sunt multe motive din cauza carora poti dezvolta o boala autoimuna, insa deficienta de vitamina D se afla in capul listei. Pentru a te recupera dupa o boala autoimuna primul lucru pe care e recomandat sa il faci e sa iti masori nivelul vitaminei D din sange si sa il aduci in intervalul de 60 – 90ng/ml.
Sper ca acest articol te va ajuta sa iti reconstruiesti si sa iti recuperezi corpul si mintea.
Sursa articol: www.drzembroski.com