Diverse

7 Sfaturi Pentru un Somn Mult Mai Odihnitor Daca Suferi de Colita Ulcerativa

Corpul are nevoie de odihna pentru a se recupera si a se vindeca. Iar odihna este si mai importanta in bolile autoimune, lipsa somnului putand accerba simptomele acestor afectiuni.

Pentru  cei care sufera de o boala autoimuna, precum rectocolita sau boala Crohn, odihna este extrem de importanta.

Corpul uman are nevoie de cel putin 7 ore de somn, pe noapte, pentru a se recupera, a elimina toxinele si a regenera celule si tesuturi noi. Lipsa somnului poate cauza acutizarea simptomelor acestori boli autoimune, ceea ce deranjeaza si mai mult somnul. Avem parte de si mai putina odihna si astfel intram intr-un cerc vicios din care cu greu putem iesi.

Colita ulcerativa este o afectiune autoimuna caracterizata de inflamarea colonului, precum si de aparitia ulcerelor si a hemoragiilor la nivelul acestuia. Nu se stie exact care este cauza acestei inflamatii. Ea apare din cauza unui sistem imunitar hiperactiv si dereglat, care nu mai poate face corect diferenta dintre celulele si tesuturile normale, sanatoase, si cele straine, care pot face rau organismului (precum virusi bacterii etc.)

Astfel, el (sistemul imunitar) incepe si ataca tesuturile tubului gastrointestinal, provocand inflamatie, diaree, dureri abdominale, crampe sau balonare.

Doctorii inca incearca sa gaseasca cauzele colitei ulcerative, parerile fiind impartite. Unii o pun pe baza stresului, altii pe mostenire genetica, altii pe dieta. Indiferent de cauze, medicii sunt de parere ca exista o serie de factori care pot declansa un puseu a bolii sau pot agrava simptomele deja existente la o persoana cu boala activa.

Oboseala si stresul sunt incluse pe aceasta lista de factori. De aceea e foarte important sa faci tot posibilul pentru a reduce acesti factori, astfel incat sa poti reduce simptomele sau sa previi un puseu.

Mai jos ai 6 trucuri pe care le poti folosi in fiecare seara, pentru a-ti asigura un somn cat mai linistit si neintrerupt de trezirile repetate de pe parcursul noptii, cauzate de manifestarile rectocolitei sau bolii Crohn.

Mananca o cina usoara si asigura-te ca nu mananci prea tarziu.

Iti recomand sa iei cina cu 4-5 ore inainte de a merge la culcare. Eu obisnuiam sa mananc pe la 9, uneori chiar si 10 seara, si apoi ma culcam pe la ora 12. Nu e nevoie sa mai spun ca ma trezeam in fiecare noapte, ca sa merg la baie. Cateodata in mijlocul noptii, cateodata pe la 6-7 dimineta. Insa de cand am schimbat ora cinei, dorm mult mai bine si nu ma trezesc deloc pe timpul noptii. Acuma incerc sa nu mananc mai tarziu de ora 19 – 19:30. Si la ora 23, 24 cel tarziu, sunt in pat. Astfel ma sigur ca digestia este completa si ma pot odihni fara probleme.

Somnul este influentat si de alimentele consumate la cina. O masa bogata in grasimi, prajeli, completata cu un desert bogat in zahar iti poate cauza destule probleme digestive care sa te tina treaz, precum balonarea, refluxul gastroesofagian sau diareea. Asta inseamna ca te vei trezi noaptea pentru a merge la toaleta. Iar asta se intampla tocmai cand e somnul mai dulce, pe la ora 4-5 dimineata.

E bine sa eviti , de asemenea, si cofeina la cina deoarece aceasta are efecte laxative si poate produce tot felul de manifestari intestinale deranjante. 

Foloseste comprese calde

De multe ori durerile abdominale apar seara, nelasandu-te sa adormi. Daca te confrunti cu astfel de dureri te poate ajuta o compresa calda, pe care o aplici pe zona abdominala. Aceasta va relaxa musculatura si va ameliora crampele resimtite. 

Un ceai de chimen este de asemenea de mare ajutor in crampele abdominale. O cana de ceai de chimen, baut seara, (la o ora dupa ce ai mancat cina), te va ajuta sa calmezi durerile abdominale.

Nu lua medicamente pe baza de steroizi seara

Si medicamentele pe care le iei in fiecare seara te pot impiedica sa ai un somn odihnitor. Daca iei medicamente pe baza de steroizi, incearca sa le iei inainte de ora 16, pentru a nu iti afecta somnul. Recomand insa sa discuti cu doctorul pe aceasta tema si impreuna sa stabiliti un orar adecvat, adaptat nevoilor tale. 

Fara bauturi alcoolice, mai ales seara

Daca suferi te o boala inflamatorie intestinala e bine sa eviti bauturile alcoolice in general. Acest lucru este insa mult mai important pe masura ce se lasa seara. Bauturie alcoolice pot provoca un somn agitat si pot cauza simptome neplacute precum greata, varsaturi, diaree sau crampe. Simptome care te pot trezi din somn, nelasandu-te sa te odihnesti.

Gaseste-ti pozitia cea mai confortabila de dormit.

Pozitia in care dormi e importanta si depinde de partea din colon care iti e afectata.

Spre exemplu, daca stii ca ai partea stanga a colonului mai afectata de rectocolita, atunci e indicat sa dormi pe partea dreapta. Astfel, vei scuti intestinul gros de presiune sporita asupra partii inflamate.

Dormitul pe spate este si el confortabil in cazul celor cu boli inflamatorii intestinale.

Pracica sport cel putin 30 de minute in fiecare zi

Un stil de viata activ e extrem de indicat pentru oricine doreste sa isi mentina sanatatea. Cu cat vei avea un stil de viata mai activ, cu atat vei observa ca vei dormi mult mai bine.

In fiecare zi e indicat sa faci miscare intre 30 si 150 de minute. Poti alege fie doar o simpla plimbare pe jos, sau poti practica sporturi care nu solicita foarte mult corpul, precum inotul, jogging, plimbari cu bicicleta, yoga.

Cunosc insa persoane care practica fara probleme si sporturi mai solicitante, precum tenisul, fitness training (antrenament la sala, cu aparate). Tu iti cunosti corpul cel mai bine si stii cat de mult efort poate suporta. Recomand sa incepi usor si sa maresti durata sau intensitatea incetul cu incetul.

Important e sa nu practici sport cu mai putin de 3-4 ore inainte de a merge la culcare. 

Redu expunerea la lumina albastra seara

Pe masura ce se aproprie ora de culcare, elimina sau redu cat mai mult expunerea la lumina albastra. 

Soarele este sursa principala de lumina albastra, care regleaza ritmul circadian, care ne spune cand sa dormim si cand se ne trezim. Lumina albastra de la soare este benefica pentru un somn odihnitor, insa lumina albastra prezenta in majoritatea electronicelor cu ecrane LED pot dauna somnului.

Sunt vinovat 100% de acest obicei de a sta la calculator sau la televizor seara, pana in momentul cand e timpul sa merg la culcare.

Ideal e sa inchidem televizorul, laptopul si telefonul cu o ora inainte de culcare, si sa citim o carte, sa ascultam muzica, sa facem o baie relaxanta. Astfel ne pregatim intregul organism pentru un somn profund, odihnitor.

Daca acest lucru nu este asa de usor de facut, atunci e bine sa luam masuri pentru a reduce expunerea la lumina albastra provenita de la ecranele LED, cum ar fi:

  • limiteaza timpul petrecut in fata monitorului
  • aplica filtre de ecran
  • poarta ochelari ce blocheaza lumina albastra
  • foloseste lentile anti-reflectie
  • utilizeaza setarea “night-mode” pe telefonul tau
  • descarca si instaleaza aplicatii ce reduc lumina albastra pe telefonul si calculatorul tau

Prea multa expunere la lumina artificiala inainte de culcare poate cauza un somn agitat. Stinge luminile seara si asigura-te ca in dormitorul tau e complet intuneric pentru a avea un somn cat mai odihnitor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments