Cercetare alarmantă: Un colorant alimentar popular poate fi asociat cu declanșarea bolii inflamatorii intestinale
Un colorant alimentar popular folosit în special pentru atragerea copiilor în dulciuri, băuturi răcoritoare, produse lactate și cereale, ar putea fi asociat cu declanșarea bolilor inflamatorii intestinale (BII), potrivit unei noi cercetări “alarmante”.
Acest colorant, numit Allura Red AC, a fost investigat de cercetătorii de la Universitatea McMaster, care au descoperit că acesta perturbă funcționarea normală a barierei intestinale și afectează sănătatea intestinelor, favorizând inflamația și posibila declanșare a unor afecțiuni precum boala Crohn și colita ulcerativă.
Studiul realizat pe animale a relevat că Allura Red AC crește producția de serotonină în intestin, modificând astfel compoziția microbiotei intestinale și crescând predispoziția la colită.
Profesorul Waliul Khan de la Universitatea McMaster din Canada, autorul principal al studiului, a afirmat că aceste descoperiri reprezintă un avans semnificativ în domeniul sănătății publice și atrage atenția asupra potențialelor efecte nocive ale coloranților alimentari pe care îi consumăm zilnic.
Conform acestui studiu, Allura Red AC, un colorant alimentar sintetic comun, ar putea fi considerat un posibil factor declanșator al bolilor inflamatorii intestinale (IBD). Se sugerează că acest colorant alimentar ar putea afecta, de asemenea, alergiile, tulburările imunitare și comportamentul la copii, precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție.
Boala inflamatorie intestinală (BII) este o afecțiune inflamatorie cronică gravă care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Cu toate că cauzele exacte ale BII nu sunt pe deplin înțelese, studiile indică faptul că acestea pot fi declanșate de răspunsuri imune dereglate, factori genetici, dezechilibre ale microbiotei intestinale și factori de mediu.
Studiul relevă că printre factorii de mediu care pot influența BII se numără dietele occidentale tipice, bogate în grăsimi procesate, carne roșie și procesată, zahăr și sărace în fibre. De asemenea, dietele cu cantități mari de aditivi și coloranți par să prezinte o posibilă legătură cu bolile inflamatorii intestinale, motivând cercetarea ulterioară în această direcție.
Este esențial să continuăm să investigăm factorii de risc de mediu și să conștientizăm potențialele efecte nocive ale aditivilor și coloranților alimentari pe care îi consumăm, în vederea prevenirii și gestionării bolilor inflamatorii intestinale.
Sursa: Mediafax