Tratament Recocolita Ulcero-Hemoragica

S-ar putea spune ca tratamentul pt rcuh este cam acelasi, indiferent de persoana, insa difera in functie de severitatea bolii. Prin tratamentul alopat se urmareste

  • Eliminarea simptomelor si incetarea perioadei acute
  • Tratarea complicatiilor ce pot aparea, cum ar fi infectiile sau anemia. In cazul copiilor si adolescentilor, tratamentul poate include si suplimente nutritionale ce au ca scop readucerea la normal cresterea si dezvoltarea sexual a pacientului
  • Prevenirea si intarzierea apairtiei unor eventuale noi perioade acute.

Tratamentul de Baza

tratament salofalk tableteDaca nu este niciun semn de rectocolita sua boala este in remisie nu este necesara niciun fel de medicamentatie. Daca ai simptome usoare, acestea pot fi remise cu medicamente menite sa induca remisia. De multe ori mentinerea acestei stari de remisie e mult mai usoara decat tratarea fazelor acute.

Medicamente impotriva diareei si o modificare a dietei ajuta la tratarea simptomelor usoare. Se poate totusi sa fie nevoie de administrarea de supozitoare.

De regula, pentru obtinerea remisiei, doctorul prescrie corticosteroizi (hidrocortizon sau prednisone).

Apoi, dupa ce remisiuna s-a instalat, pentru mentinerea acesteia se administreaza aminosalicilati precum sulfasalazina sau mesalazina (salofalk).

Eu nu am luat deloc corticosteroizi pana acuma. Doctorul a vorbit cu mine, mi-a spus care ar fi tratamentul pe care ar trebui sa il urmez si am stabilit cu el ca nu vreau corticoizi, incerc doar cu salofalk. Norocul meu e ca acesta a functionat pentru mine si am intrat in remisie. Acum, de fiecare data cand am o perioada acuta, maresc doar doza de salofalk.

Aminosalicilatii sunt de regula folositi pentru tratarea simptomelor moderate sau severe. Acestia diminueaza inflamatia din colon, si se administreaza pana cand se obtine remisiunea.

Imunomodulatoarele (azatioprina sau 6-mercaptopurina) sunt medicamentele folosite in cazurile severe, atunci cand aminosalicilatii nu isi mai fac efectul. Efectul acestor medicamente este de a supresa sistemul imunitar, prevenind astfel inflamatia.


Acesti imunomodulatori se foloseasc pentru a evita administrarea de lunga durata a steroizilor, care au niste efecte adverse destul de grave (motiv pentru care am refuzat sa ii iau de la bun inceput), cum ar fi riscul de infectii si de osteoporoza.

Un consult periodic este recomandat, cel putin o data la 6 luni in cazul in care boala se afla in remisiune. Consulturi mai dese sunt indicate daca boala se acutizeaza

Tratamentul RCUH in Cazuri Severe

In cazul in care boala este intr-un stadiu mai avansat si simptomele sunt severe, in afara tractului digestive, precum febra sau anemie, atunci este indicat spitalizarea pacientului.

In cazul unei rcuh severe se pot pierde cantitati importante de apa si electroliti in urma scaunelor diarecie, de aceea spitalizarea este indicata deoarece se pot inlocui aceste fluide si substante nutritive foarte usor, prin intermediul perfuziilor.

Doctorul va prescrie doze ridicate de steroizi ce au rol in controlarea bolii, sau poate sa recomande imunomodulatoarea pentru a diminua sistemul imunitar si pt a reduce inflamatia.

[contentbox width=”550″ borderwidth=”2″ borderstyle=”dashed” bordercolor=”FF1919″ dropshadow=”0″ backgroundcolor=”FFFAF5″ radius=”0″]Important: Steroizii nu mentin remisiunea rcuh si de aceea nu sunt folositi in terapia de intretinere[/contentbox]

Tratament chirurgical va intra in discutie in cazul in care simptomele bolii nu se amelioreaza dupa administrarea medicamentelor sau in cazul in care pacientul dezvolta unele complicatii, cum ar fi sangerari abundente sau perforatii intestinale.

Indepartarea colonului vindeca rectocolita ulcerohemoragica. Citeste mai multe despre tratamentul chirurgical aici.

Tratamentul chirurgical se poate efectua si pentru a preveni aparitia cancerului, in cazul in care pacientul prezinta unele modificair precanceroasa, cum ar fi polipii.

Eliminarea colonului se mai poate face si pentru a imbunatati calitatea vietii a pacientului sau pt eliminarea riscului de aparitie a cancerului de colon.

Daca te gandesti sa urmezi un astfel de tratament chirurgical, trebuie sa stii ca in urma lui vei ramane cu o stoma, adica o deschidere a colonului sau intestinului subtire la piele. Unele persoane nu se pot obisnui prea usor cu aceasta idée. Bineinteles, dupa o perioada de timp, majoritatea persoanelor isi revin, insa viata intima cu siguranta va avea de suferit, mai ales pentru cei care nu si-au gasit jumatatea inca.

De asemenea trebuie precizat faptul ca in cazul copiilor cu rcuh se va observa o crestere mai lenta decat copii cu aceeasi varsta. De aceea e bines a ii incurajati sa isi ia medicamentele pentru a nu lasa acest lucru sa devina un impediment.