Meniu Special RCUH – Ce Mai Mancam Azi?
Acum ceva timp in urma am intalnit o fata din Arad care si ea are rectocolita si, cu timpul, am tajuns sa fim prieteni buni si sa impartasim din experientele noastre. Discutam pe mess ce am mai mancat in ultimul timp, ce am mai descoperit nou, cum mai e cu boala, si tot felul de alte chestii.
Dupa ce mi-a zis ca ea se simte foarte bine de ceva timp, am rugat-o sa imi spuna exact ce mananca ea si cum a reusit sa nu mai ia salofalk, pentru ca eu nu puteam nicicum sa scap de dureri de burta si diaree.
Asa ca a fost foarte draguta si mi-a trimis un document word unde mi-a zis exact ce mananca ea la mic dejun, pranz si cina. M-a ajutat acest lucru destul de mult, si am zis ca sigur te-ar ajuta si pe tine, asa ca m-am hotarat sa postez aici, pe site, meniul trimis de ea, ca sa vezi si tu ce mai poti manca zi de zi, ce mai poti schimba in meniul tau, ca sigur mananci aceleasi chestii in fiecare zi, si esti satul de ele.
Iata ce mi-a scris:
[contentbox width=”600″ borderwidth=”0″ borderstyle=”none” bordercolor=”000000″ dropshadow=”0″ backgroundcolor=”FFFAED” radius=”0″]
“Eu am sa ti scriu regimul meu, pe care l am tinut eu si am ajuns cat de cat la remisia bolii cu el. Nu cred ca e cine stie ce, dar sper sa te ajute sa fii mai disciplinat privind regimul:
Ia uite niste idei de mic dejun pe care poti chiar tu sa ti le prepari, asta inseamna sa te trezesti de dimineata nu la 13 30:
Mic Dejun
In prima faza poti manca oua fierte moi,de 3 ori pe saptamana e suficient, ca ai sa te cam saturi de ele, dar poti sa-ti faci tot felul de retete din ou, sa nu te apuce greata de la ele. Am sa ti dau cateva idei:
- Poti sa ti faci in afara de oul fiert classic si ou benedict,eu mi am facut si mi a placut tare mult: pui intr o oala apa cu otet la fiert, cam cu vreo 2 linguri otet. Apa sa fie de 2 – 3 degete. Ouale le spargi intr un bol si cand fierbe apa le pui cu grija in vas. Inainte sa le pui poti sa faci cu o lingura un mic vartej. Are sa ti placa tare mult, sunt f sanatoase si asa. Le poti pune pe o paine prajita sau sa le mananci pur si simplu asa.
- Bine, poti sa-ti faci ou fiert pe care sa-l mananci cu ardei rosu (eu il tolerez f bine) sau galben, dar sa incerci sa-i gasesti macar vara de la tarani. Poti sa le mananci cu branza de vaci dulce, cu branza de capra (ti-am zis ca nu are lactoza si e f buna daca ai diaree) sau poti sa-ti iei si branza feta care este de asemenea de capra combinata cu vaca.
- Mai poti sa-ti faci omleta facuta la abur, este f sanatoasa, ca sa nu trebuiasca sa o prajesti, asta cand ai perioadele cand te simti rau. Bati ouale bine si le pui intr-un vas cu putin unt si apoi le pui la fiert pe abur pana cand se incheaga omleta (aici sunt vase speciale pt asa ceva, nu stiu daca tu ai, sunt 2 oale care se pun una peste alta)
Poti manca paine prajita (NU prospata, sa fie veche de 1-2 zile, recomandat prajita) cu unt si cu dulceata de afine. (Acuma sunt tot felul de idei, eu iti scriu ce mananc eu)
Eu mi-am mai facut oua la cuptor: 1 ou, branza feta, si rosii (alea le pui numai de gust, dar nu le mananci). Ungi cu ulei un vas termorezistent si pui rosile deasupra, taiate felii, peste oregano si sare, apoi branza feta taiata felii, si oul spart peste si la cuptor.
Bine, la fiecare mic dejun sa bei dupa neaparat ceai (aici eu recomand sa bei lichide dupa o ora dupa ce ai mancat). Eu beau mult ceai, de galbenele, de musetel, de menta, ceai antidiareic, de la Plafar, ce conţine: Coaja de stejar, frunza de nuc, iarba de coada racului, iarba de turita mare, iarba de izma buna, iarba de rachitan, iarba de cimbrisor, radacina de cerentel. Bine sunt multe ceaiuri ce sunt f bune.
La mine micul dejun e compus din oua, acum nu stiu daca tie iti plac ,dar nu prea ai variante, poti manca doar paine prajita cu unt, dulceata si branza de vaci, cas, stiu ca tie iti place si urda.
La mine nu e neaparat lege cu micul dejun,e posibil sa mananc si mancare de pranz la mic dejun :). Asa, ca sa mai scapi de oua si sa mananci si altceva.
Pranz Si Cina
La pranz mananc de obicei gratar de porc sau mai nou si pui, pulpa sau piept, le mai combini (asta iarasi sa cauti gaina de casa, nu din magazine, eu ma simt rau de fiecare data cand consum gaina din comert) cu garniture de orez (ti-am mai zis-o eu).
Cum faci garnitura de orez:
Razalesti un morcov mare pe partea mica a razalaului si il prajesti putin in ulei, dupa care pui orezul si il prajesti si pe el un pic, vreo 4-5 min. Pui vegeta peste daca ti place sau sare, si apa o pui tot cate putin: cand se absoarbe de orez, mai pui putina apa, si tot asa pana se gateste. Ti-l poti face cum iti place (eu il las mai umed).
Garnitura de cartofi, aia nature poti cu patrunjel, pui unt peste, sau cartofi fiert simplu.
Paste
Eu imi fac multe paste ca si garnitura, dar paste de orez, ti-am zis de la Barilla, sau alea chinezesti – gasesti la Billa.
Pastele le faci cu branza feta, branza de capra, gasesti in billa, sau in orice supermarket. Pastele de la barrila eu mi le mai fac cu sos de busuioc, este iarasi sos bio tot in billa de busuioc, ala ne e recomandat.
Paste mananc foarte multe, am tot felul de retete, am sa ti le mai scriu pe cum le mananc.
Imi fac si paste din faina cu legume ce le tolerez. Sau paste in alb, cu unt si parmesan: fierbi pastele, le scurgi si intr o oala le pui impreuna cu 2-3 cubulete de unt si amesteci pana se topeste. Sa nu pui prea mult unt,si poti pune parmesan la urma cu putin piper.
Alte recomandari
Eu beau si mult lapte de soia cu orez, dar ala mi-l aduc eu din Germania, ma simt extraordinar de la el. Are mult suc de orez in el,si e f bun. Inca la noi nu a aparut, avem numai din ala simplu, care nu-mi prea place. Eu am mai baut si lapte de cocos, tare bine mi face si ala, poti sa citesti despre compozitia lui pe net.
Beau omega 6 de cateva luni bune, dar am facut o mica pauza la 3 luni, dar nu cred ca trebuie facuta. Cand am avut diaree, zilnic am baut o canita mica de suc de cartof crud ,e f bun ,te strange la burta si are multe in compozitie ce ajuta cand elimini sarurile din corp.
Si bineinteles pastilele ERIDIAROM sunt f bune in perioadele cand ti-e rau.
La gustari: ti-am mai zis de rondelele alea de orez, nu stiu daca tu ai gasit la farmaciile naturiste. Acolo poti gasi si f multe ceaiuri in forma solida, le bei ca pe pastile, daca nu esti adeptul apei, dar e bine sa bei f multe lichide, eu beau 3 l pe zi.
Sucul de morcovi este astringent iarasi,poti sa bei, dar amestecat cu suc de cartof.
Atunci cand calatoream si aveam probleme imi luam orez macinat cu mine si mancam cate o lingurita, asa praf. Si bei apa dupa. Mie mi-a facut bine. Dar simteam o reabilitare abia dupa cateva zile, nu am simtit imediat.
Iti trebuie si odihna, culcat devreme, sculat devreme……sa nu pierzi noptile 🙂 (mda, greu de scapat de obiceiul asta).
Acum eu ti-am scris cam ce mancam, normal ca am uitat o groaza de retete ce mi le faceam. Treaba este ca mananc multe paste de orez cu tot felul, nu stiu cat iti plac tie. Poti sa ti le faci si dulci, eu am mancat si cu nuca si putin zahar (atentie la zahar ca fermenteaza si poate provoca diaree). Ceaiurile eu le beau fara zahar. Sa bei cu zahar brun.
Acum ti-am scris mancaruri ce cred ca le mananci si tu zilnic ca si mine, nu e nimic nou, poate combinatia. Dar eu ma tin cu lunile de el. Eu ti-am zis ca nu stiu gustul la salam, te rog sa ma crezi, nu mai stiu gustul la cremwursti, la masline, mai ales alea negre. Dulciuri mananc doar ciocolata neagra mai nou…..aia strange la burta…. Prajiturile facute in casa sunt bune, sa nu mananci din cele din magazine sau cofetarii.
Si multe afine sa mananci, zilnic, sa nu fie o zi fara sa mananci, eu acum nu mi-am mai luat vara asta, dar cu ocazia asta imi fac proviziile de afine.
Pe mine si sportul m-a ajutat f mult si oamenii pozitivi, care sa nu iti aduca aminte de boala in fiecare zi. Eu am facut un pact cu familia mea sa nu mai vorbim de boala mea ca eu nu consider ca sunt bolnava. Am considerat ca e o incercare pt mine, fa si tu asa.”
[/contentbox]
Asta e ceea ce mi-a scris ea. Sper din tot sufletul ca te va ajuta si pe tine la fel de mult cat m-a ajutat pe mine. Chiar daca ramai cu un singur lucru din tot acest articol, tot e bine.
Daca ai vreo mancare mai speciala, mai diferita de ce e aici, pe care o mananci si iti face bine, mi-ar face placere sa aflu despre ea. Lasa un comentariu mai jos si spune-mi despre ea, sunt sigur ca nu as fi singurul care ar fi recunoscator pt asta.
Salut Florin,
Ma gândesc ca din August si pana acuma ți-ai revenit, dar poți scrie mai amanuntit când ai episoade de genul si iti pot spune ce am făcut eu de ex când am avut episoadele diareice.
Sper ca te simți bine acum si astept vesti demla tine
Multă sanatate tuturor
buna!si eu am rcuh si acum ma simt iar foarte rau.nu stiu ce sa mai fac si ce sa mai mananc.pentru ca ce mananc nu imi face bine.ce imi recomandati sa fac?
salutare…pana la urma am fost si eu depistat cu aceeasi problema ca si voi ….pt inceput iau 6 capsule salofalk 500 mg pe zi…2 dim,2 dupa-masa,2 seara …am citit asa in mare cam ce sa mananc ,insa ca desert spune`ti`mi va rog cam ce as putea sa mananc …
salutare
Ca si desert poti manca piscoturi,budinca,banane,avogado si fructe din compot.Multa sanatate
buna,
am si eu aceasta boala de peste 10 ani. Am primit diagnosticul de rcuh la o clinica din Cluj, unde in prima faza am avut 2 optiuni de tratament: 1 romanesc care dupa 3 luni de urmat cu strictete, nu a dat niciun rezultat si 2. unul cu salofalk pastile, la care nu am avut niciun rezultat. La indicatia medicului am incercat si supozitoare de 500, pe care le-am luat timp de 1 an (6 luni-cite 2/zi si alte 6 luni-cite 1/zi. Boala a intrat in repaus si timp de ani de zile nu a mai reaparut.
Cat 3-Alimente care nu le tolereaza organismul in timpul unei crize dar pot fi mancate cand va simtiti mai bine.Si aceste alimente se introduc una cate una si vazut cum va pica la organism
Verdeturi-ceapa,castraveti,ridichi,varza,conopida
Legume-mazare boabe,cartofi prajiti,linte,fasole,naut
Fainoase-secara,paine proaspata
Fructe seci-fistic,cocos,alune
Lactate-lapte gras,cascaval si branza grasa,oua prajite,unt
Peste si fructe de mare-peste albastru prajit sau in ulei
Carne-carne grasa(porc,rata,miel) si sunca prajite sau gatite.cranti uscati,burta de vita,pui prajit
Dulciuri-dulciuri cu frisca sau crema,inghetata,prajiturele
Bauturi-vin alb,cognac,cafea,cacao cu lapte,suc de caise si piersici
Condimente-piper,boia,mustar,ardei iute
Sosuri-maioneza,sosuri picante
Cat 2 Alimenete care trebuie probate si vazut daca le tolereaza organismul
Verdeturi-salata,verdeturi prospete,varza,usturoi,anghinare,telina,fasole verde,vinete,spanac,ardei,rosii,morcov,andive,sparanghel,cartofi dulci,sfecla,ciuperci
Legume-nici un fel in afara de cartofi gatiti
Fainoase-paine integrala,biscuiti
Fructe-melon(pepene galben),masline,portocale,pepene rosu,capsuni,struguri
Fructe seci-migdale,alune
Lactate- doar ce aveati voie si in categoria 1
Peste si fructe de mare-creveti,cod,pastrav,supa de scoici(fructe de mare sau peste)
Carne-doar ce aveati voie si la cat 1
Dulciuri-budinca,crema zahar ars,biscuti putin grasi
Bauturi-bere,vin tinto(vin cu suc de lamaie adica),ceai,cidru.Suc de portocale,ananas,struguri,lamaie si pere
Condimente-curry,nuca macinata
Sosuri-doar ce aveati voie la cat 1
Dupa cum am promis revin sa postez tipurile de regimuri si ce contin fiecare:
Cat 1 Categorii care ar trebui sa le tolereze organismul
Verdeturi–nici un fel
Legume-cartofi gatiti(de ex fierti nu prajiti)
Fainoase:orez,cartofi
Fructe:Mere,banane,miez de gutui,marmelada de mar,para,banana,lamaie si morcov
Fructe uscate-de nici un fel
Oua,lapte si derivate-lapte degresat,cascaval si branza putin grasa,iaurt degresat,oua gatite cu cartofi,oua fierte sau gatite fara ulei
Peste si fructe de mare-platica,merluciu,somon si alte varietati de peste cu carne alba.pestele se va manca fiert,pe gratar sau la cuptor
Carne-pui,curcan,vitel,jambon fiert (sunca slaba),iepure
Dulciuri-dulciuri are nu contin multa grasime si zahar
Bauturi-sucuri naturale de mar,ceai de tei si musetel
Condimente-sare,patrufel,foi de dafin,oregano,marar,putin usturoi
Sosuri-ulei de masline
Buna ziua.Si eu sufar de rectocolita ulcero hemoragica.Ultima criza destul de grava am avut-o in vara 2012.Norocul meu este ca pe vremea aceea eram in Spania asadar am fost internata si tratata acolo.Va pot ajuta cu un regim alimentar care mi-a fost recomandat de acolo de un medic nutritionist specializat si pe partea de gastro.Eu am respectat acest regim si pot spune ca mi-a mers chiar ff bine.Ei au impartit alimentele in 3 categorii mari si late:Cat 1 alimente care ar trebui sa le tolereze organismul bine,Cat 2 alimente care trebuie probate si vazut daca le tolereaza organismul bine si Cat 3alimente care nu le tolereaza organismul in perioadele de criza dar cu timpul pot fi mancate.Deoarece lista de alimente este ff lunga am sa public totul in 3 parti diferite(plus ca trebuie tradus totul din spaniola in romana).Precizez ca am respectat si respect in continuare regimul alimentar dar tin si tratament medicamentos.
Bună ziua, ați postat regimul alimentar?
Salutare
Stie cineva daca conserva de ton in ulei de masline avem voie?
Eu unul ma feresc de conserve. Insa, la urma urmei, poti manca ce iti face bine si de la care nu ai probleme. Asa ca incearca o data, si vezi cum te simti. Daca nu apar simptome a doua zi, atunci inseamna ca tolerezi, si mai poti consuma si alta data.
Cam asa arata la mine :
1. Mic dejun : Ou Fiert Tare sau moale (pentru mine nu are vreo diferenta) , 1x Banana , Branza nefermentata si putin sarata sau deloc , paine prajita (putin) , Afine, unt (dar natural!)
2.Pranz : Banana , Carne fiarta (piept de pui), cartof copt , supa usoara de pui cu morcovi , spaghete cu ulei de masline (foarte important sa fie extra virgin – si nu chimicale gen olio di sansa – resturi) , afine , orez cu carne slaba. E important ca si carnea sa fie premium (este un brand in magazin care vinde carne de pui naturala nu d-aia crescuta cu hormoni de crestere si concentrati) , legume fierte bine (excluzand rosia , mazarea si fasolea cu ate , ridichile , usturoiul) ,
3. Cina : Seara eu nu mananc foarte mult si in principal e o cominatie intre cele de mai sus.
Este foarte important ca apa sa o bei INAINTE sa mananci cu cel putin 30 de minute si nu DUPA! Asta mi-a recomandat un gastroenterolog si e de tinut minte la fiecare masa (eu aveam prostul obicei sa beau apa imediat dupa masa)
Ceaiuri eu nu beau pentru ca , in cazul meu sunt degeaba. Am luat chiar la inceputul bolii vreo 4-5 sortimente de ceaiuri cam 2-3 saptamani (incluzand coada soricelului , galbenele , coaja de stejar (m-a durut ficatul de la el – de evitat ,sunatoare , roinita) + alte combinatii pentru sistemul gastro-intestinal de la plafar insa nu au avut efect. Ce sa zic , ajuta si ceaiurile intr-o mica masura insa la ceva mai serios sunt degeaba.
Sanatate!
100% de acord cu apa inainte de masa. Nici eu nu beau apa dupa ce mananc decat dupa o ora. Dilueaza sucurile gastrice si face digestia mai grea, iar asta creeaza un stres in plus pt colon.
Ce vroiam sa te intreb: ce brand a cel de la care cumperi tu puii? Si in ce magazin il gasesti? Eu unul cresc pui de casa, are o matusa de a mea casa la tara si acolo crestem pui asa cum trebuie. Si sunt foarte buni, nu se compara cu cei din magazin, plus ca nu am probleme de la ei. Dar sunt sigur ca ar ajuta pe altii sa stie de brandul acesta.
Iar ceaiurile poate nu ajuta la colon, insa cu siguranta ajuta din alt punct de vedere. Un ceai de menta, sau de tei, baut in tihna, te poate ajuta sa te calmezi dupa o zi mai agitata. Si asta conteaza la noi, strsul si agitatia nu face bine la colon.
Multa sanatate!
Mai poti incerca peste slab facut pe grill sau la cuptor sau paste cu branza de vaci si zahar vanilat sau iaurt(asta daca nu ai intoleranta la lactoza) regleaza flora intestinala eu mananc multa turta dulce si grisine din comert si am auzit ca iar coarnele sunt foarte bune
Multumesc Iulia de sugestii.
Da, pestele am observat ca imi cade bine, insa cel slab, nu cel gras, precum somonul. Da, e f sanatos, insa cum e f gras, am observat ca nu imi cade rpea bine.
Iar cu lactoza nu am probleme din cate stiu eu, am mai incercat si eu iaurt, luam cate o lingurita doua, pe stomacul gol, inainte de mese, dar nu ma tineam de el, dupa vreo 4-5 zile uitam sa mai iau.
Insa trebuie sa te intreb: ce sunt acele “coarne” 🙂
coarnele….cred ca e vorba de acele fructe ovale, rosii, care apar in august-septembrie…..se face si sirop din coarne este extraordinar, cum faci visinata, afinata….